Περί Ακοής

Περι Ακοής

Η ζωής σας, ο κόσμος σας, η ακοή σας.

Η καλή ακοή είναι τόσο σημαντική στην καθημερινότητά μας, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι με φυσιολογική ακοή δεν χρειάζεται καν να σκεφτούν τι σημαίνει να μπορεί κανείς να ακούει καλά. Να κουβεντιάζουν με φίλους, να ακούν τους ήχους της φύσης, να απολαμβάνουν τη μουσική ή να ακούν προειδοποιητικά σήματα – όλα αυτά τα θεωρούν δεδομένα.

Η ακοή μας παίζει ένα σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με το περιβάλλον μας. Διευκολύνει την δημιουργία σχέσεων, και αποκαλύπτει μία πληθώρα αισθητικών εμπειριών. Είναι επίσης πολύ πολύπλοκη και εξαιρετικά ευαίσθητη.

Ας της δώσουμε λοιπόν την προσοχή που της αξίζει…

Πώς λειτουργεί η ακοή:

Το αυτί είναι ένα καταπληκτικό και απίστευτα εξειδικευμένο όργανο που εκτελεί το υπέροχο και εξαιρετικά πολύπλοκο έργο της ακοής. Μπορεί να διακρίνει μεταξύ 7.000 διαφορετικών τόνων και επιτρέπει στον εγκέφαλο να εντοπίζει τις πηγές του ήχου.Το ανθρώπινο αυτί αποτελείται από τρία μέρη – το έξω, το μέσο, και το έσω αυτί.

‘Εξω αυτί: Το έξω αυτί συλλέγει τον ήχο και τον μεταδίδει στο τύμπανο μέσω του ακουστικού πόρου.

Μέσο αυτί: Τα ηχητικά κύματα προκαλούν τη δόνηση του τυμπάνου. Τα οστάρια, που ονομάζονται σφύρα, άκμονας και αναβολέας, μεταδίδουν τη δόνηση στο έσω αυτί.

Έσω αυτί: Ο κοχλίας μετατρέπει τις κινήσεις των οσταρίων σε ηλεκτρικά σήματα. Το ακουστικό νεύρο μεταδίδει τα σήματα στον εγκέφαλο.

ear-graphic_Signia_el_950x700px

 

Απώλεια Ακοής

Η απώλεια της ακοής αναπτύσσεται συνήθως αργά σε διάστημα πολλών χρόνων και οι συνέπειες γίνονται εμφανείς μόνο σταδιακά. Αυτό καθιστά δύσκολο για αυτούς που έχουν επηρεαστεί να αναγνωρίσουν ότι πραγματικά πάσχουν από προβλήματα ακοής. Οι συγγενείς, οι φίλοι ή οι συνάδελφοι είναι συχνά οι πρώτοι που αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά.

primax-situation-16_cocktail-bar_950px

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η ακοή σας δεν είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι. Μήπως σας είναι δύσκολο να καταλάβετε τις τηλεφωνικές συνομιλίες με σαφήνεια; Μήπως η οικογένειά σας διαμαρτύρεται για την ένταση όταν παρακολουθείτε ραδιόφωνο ή τηλεόραση; Το βρίσκετε δύσκολο να παρακολουθήσετε μια συζήτηση σε ένα εστιατόριο ή όταν υπάρχει πολύς θόρυβος στο δρόμο γύρω σας; Αισθάνεστε συχνά εξαντλημένοι μετά από οικογενειακές γιορτές, επειδή η ακρόαση απαιτεί τόσο μεγάλη προσπάθεια; Ακούτε καλύτερα όταν μπορείτε να κοιτάζετε το άτομο που σας μιλάει;

Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά σημεία προβλημάτων ακοής. Αλλά μην ανησυχείτε, η απώλεια ακοής δεν είναι κάτι που απλά πρέπει να υπομείνει κανείς. Μπορείτε και πρέπει να κάνετε κάτι για αυτήν.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με την ιδέα να φορέσουν ακουστικά βαρηκοΐας. Αναβάλλουν την απόφαση και κάνουν κάτι για αυτό μόνο όταν τα προβλήματα που σχετίζονται με την μειωμένη ακοή τους ταλαιπωρούν πλέον πολύ.

Ωστόσο, όσο πιο σύντομα κάνετε κάτι για την απώλεια της ακοής, τόσο το καλύτερο. Ακόμη και όταν η ακοή έχει μόλις ξεκινήσει να μειώνεται, τα ακουστικά βαρηκοΐας βοηθούν στη διατήρηση των νευρικών οδών στο εγκέφαλό σας που είναι υπεύθυνες για την ακοή όλων των ήχων που σας περιβάλλουν. Όσο αναβάλλετε τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εσάς να τα συνηθίσετε όταν τελικά τα φορέσετε, και το σημαντικότερο, τόσο περισσότερα θα έχετε χάσει από τη ζωή.

Πιθανές επιπτώσεις της απώλειας ακοής:

  • Μειωμένη προσοχή
  • Μειωμένη κατανόηση της ομιλίας
  • Πρoβλήματα επικοινωνίας με τους άλλους
  • Μειωμένη μνήμη
  • Μικρότερη προθυμία ενασχόλησης με άγνωστα αντικείμενα
  • Μειούμενη απόδοση στην εργασία
  • Έλλειψη αναγνώρισης από τους άλλους
  • Ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη
  • Απόσυρση από την κοινωνική ζωή, απομόνωση

Βλάβες στην ακοή μπορούν να συμβούν σε όλα τα μέρη του αυτιού. Οι δυσλειτουργίες στο έξω ή το μέσο αυτί μπορούν γενικά να θεραπευθούν με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, ένα ποσοστό 80% του συνόλου των βλαβών ακοής προκαλείται από δυσλειτουργίες ή βλάβες στο έσω αυτί. Σήμερα, τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να αντισταθμίσουν τις περισσότερες βλάβες στο εσωτερικό αυτί.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν δύο όμοιες περιπτώσεις απώλειας ακοής. Τις περισσότερες φορές τα άτομα με προβλήματα ακοής δεν είναι σε θέση να διακρίνουν απαλούς τόνους και ήχους υψηλής συχνότητας και δυσκολεύονται να ακούσουν ήχους όπως ψιθύρους, φωνές παιδιών ή κελαηδίσματα πουλιών.

 

Αμφιωτική ακοή: δύο αυτιά ακούν καλύτερα από ένα

Από την φύση μας έχουμε δύο αυτιά για έναν λόγο: η αμφιωτική ακοή, ή η ακοή και με τα δύο αυτιά, μας βοηθά να εντοπίζουμε ήχους ανεξάρτητα από που προέρχονται. Επίσης μας επιτρέπει να επικεντρωνόμαστε ακριβώς σε αυτό που θέλουμε να ακούσουμε, επιτρέποντάς μας να αντιλαμβανόμαστε ορισμένους ήχους όπως η ομιλία δυνατότερα και σαφέστερα, αγνοώντας παράλληλα άλλους ήχους. Μερικές από τις πιο σημαντικές αμφιωτικές διαδικασίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση του ήχου μέσω αμφιωτικής ακοής, τον αποκλεισμό ήχων μέσω αμφιωτικής ακοής και την αμφιωτικά κατευθυνόμενη ακρόαση.

Ενίσχυση του ήχου μέσω αμφιωτικής ακοής

Όταν ακούμε έναν ήχο και στα δύο αυτιά, είναι σαν να ακούμε τον ίδιο ήχο δύο φορές. Αυτό βοηθά τον εγκέφαλο μας να δημιουργήσει μια καλύτερη αντιληπτική εικόνα του ήχου. Με την απώλεια της ακοής, αυτή η επίδραση μειώνεται σημαντικά. Φορώντας δύο ακουστικά βαρηκοΐας υποβοηθείται η επαναφορά του οφέλους της ενίσχυσης του ήχου μέσω αμφιωτικής ακοής.

Αποκλεισμός ήχων μέσω της αμφιωτικής ακοής.

Σε καταστάσεις όπου υπάρχει και θόρυβος και ομιλίες, η αμφιωτική ακοή βοηθά τον εγκέφαλό μας να προτιμήσει τους ήχους της ομιλίας αντί του θορύβου. Αυτό κάνει την ομιλία να φαίνεται πιο δυνατή από ότι είναι στην πραγματικότητα. Με την απώλεια της ακοής, αυτή η δυνατότητα μειώνεται σημαντικά. Φορώντας δύο ακουστικά βαρηκοΐας υποβοηθείται η επαναφορά του οφέλους του αποκλεισμού ήχων μέσω της αμφιωτικής ακοής.

Αμφιωτικά κατευθυνόμενη ακρόαση

Σε θορυβώδεις καταστάσεις με πολλούς διαφορετικούς ήχους που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, η ακοή και με τα δύο αυτιά βοηθά τον εγκέφαλο μας να ξεχωρίσει τη μία και μοναδική πηγή ήχου που μας ενδιαφέρει και να επικεντρωθεί σε αυτήν. Με την απώλεια της ακοής, αυτή η δυνατότητα μειώνεται σημαντικά. Φορώντας δύο ακουστικά βαρηκοΐας υποβοηθείται η επαναφορά του οφέλους της αμφιωτικά κατευθυνόμενης ακρόασης. (Counseling Suite 3.3)

 

Κάντε κάτι τώρα

Όταν η αίσθηση της ακοής ελαττώνεται αισθητά τότε συνειδητοποιούμε τη σπουδαιότητα της καλής ακοής στην καθημερινότητα μας και πόσα χάνουμε όταν πλέον δεν ακούμε καλά.

Γιατί πρέπει να δράσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα;

Η απώλεια ακοής είναι μια σταδιακή διαδικασία

Η απώλεια ακοής είναι συνήθως μια σταδιακή διαδικασία που διαρκεί πολλά χρόνια – τόσο σταδιακή που δεν αναγνωρίζουμε αμέσως τις αρνητικές επιπτώσεις της στη ζωή μας.

Η απώλεια ακοής που δεν αντιμετωπίζεται έχει επιπτώσεις στη ζωή μας

Προβλήματα επικοινωνίας με την οικογένεια, τους φίλους, και τους συναδέλφους μπορεί να οδηγήσουν σε ευερεθιστότητα, άγχος, απομόνωση, ακόμη και κατάθλιψη.

Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα

Όσο συντομότερα εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας, τόσο καλύτερα, ακόμη και αν έχετε μόνο ελαφρά απώλεια ακοής.

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας

Όταν ακούτε καλά και πάλι με ακουστικά βαρηκοΐας, ο εγκέφαλος διεγείρεται και η πνευματική ζωντάνια διατηρείται.

Απολαύστε περισσότερο τη ζωή

Η ποιότητα ζωής βελτιώνεται, με αποτέλεσμα την απεριόριστη διαπροσωπική επικοινωνία και κοινωνική αλληλεπίδραση.

Το να μπορεί κανείς να ακούει καλά και πάλι έχει πολλές θετικές επιδράσεις. Μελέτες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών ακουστικών βαρηκοΐας είναι πολύ ή εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τα ακουστικά βαρηκοΐας τους. Οι έμπειροι χρήστες αναφέρουν ότι οι κοινωνικές τους επαφές, καθώς και η σωματική και ψυχική τους ευεξία, έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Αισθάνονται περισσότερο υγιείς και πολύ πιο έτοιμοι να αναλάβουν νέες δραστηριότητες.

Να είστε ανοιχτοί σε νέες ακουστικές εμπειρίες. Αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας.

Κάντε κάτι τώρα και βρείτε έναν Επαγγελματία Υγείας που εξειδικεύεται σε προβλήματα ακοής – ακοοπροθετιστή που βρίσκεται κοντά σας.