Περί Ακοής

Εμβοή

Αγνοώντας τις εμβοές.

Ο κόσμος μας είναι γεμάτος από ήχους. Γέλια, αξέχαστες μελωδίες, κύματα στην ακτή – όλοι αυτοί οι ήχοι εμπλουτίζουν τη ζωή μας και είναι κυριολεκτικά μουσική στα αυτιά μας. Αλλά τι συμβαίνει όταν ξαφνικά ένας ήχος παίρνει τον έλεγχο;

Αν αρχίσουμε να ακούμε έναν ενοχλητικό θόρυβο που δεν φαίνεται να σταματάει ποτέ, αυτό μπορεί να αποσπάσει την προσοχή μας, να μας προκαλέσει εκνευρισμό, και μπορεί να αισθανόμαστε ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τι περνάμε. Αλλά αυτό το φαινόμενο που ονομάζεται εμβοές είναι μια συνηθισμένη κατάσταση και υπάρχουν τρόποι ανακούφισης και αποκατάστασης της ηρεμίας. Μαζί με τους αγαπημένους μας, μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με τις εμβοές μαθαίνοντας πώς να τις ελέγξουμε, αντί να τις αφήσουμε να κυριαρχούν.

Η αλήθεια για τις εμβοές.

 • Ο συχνότητα εμφάνισης των εμβοών  συχνά σχετίζεται με τον βαθμό απώλειας της ακοής.*
 • 10% – 15% των ανθρώπων πάσχουν από χρόνιες εμβοές, δηλ. διάρκειας μεγαλύτερης των 6 μηνών.*
 • Περίπου 20% των ασθενών με εμβοές βρίσκουν τα συμπτώματα τους δύσκολα ανεκτά.*
 • Περισσότεροι από το 90% των ατόμων που υποφέρουν από εμβοές έχουν μειωμένη ακοή.*
 • Οι εμβοές είναι μια συνήθης διαταραχή με πολλές πιθανές αιτίες ενεργοποίησης.*
 • Οι εμβοές συχνά σχετίζονται με την αυθόρμητη δραστηριότητα των νευρικών ινών.*

*αναφορά στο hear-it.org στις 12/03/2014.

Τα πολλά πρόσωπα των εμβοών.

Οι εμβοές γίνονται αντιληπτές διαφορετικά από τον καθένα. Μπορεί να είναι υψηλής ή χαμηλής συχνότητας, δυνατές ή σιγανές, μόνιμες ή όχι συχνές. Και έχουν πολλές πιθανές αιτίες, όπως η βλάβη στα αυτιά ή προβλήματα στη γνάθο.

Πολλοί άνθρωποι με εμβοές αισθάνονται ότι τους επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους. Και σε πολλές περιπτώσεις, οι εμβοές συνοδεύονται από απώλεια ακοής. Μερικές φορές οι εμβοές εξαφανίζονται, και μερικές φορές πρέπει να βρείτε τον τρόπο να ζείτε με τις επιδράσεις τους.

Επειδή κάθε άτομο αντιλαμβάνεται τις εμβοές τόσο διαφορετικά, είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να βρείτε τις ενέργειες που είναι καλύτερες για εσας.

Βήμα προς βήμα: Βρίσκοντας την έξοδο.

Όταν αναζητάτε μια λύση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι εμβοές δεν είναι μια ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα – παρόμοιο με τον πόνο. Ο στόχος είναι να βρείτε ανακούφιση από αυτό το σύμπτωμα.

Ο συνεχής θόρυβος μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις και συμπεριφορές που σας κάνουν να εστιάζετε στις εμβοές. Για παράδειγμα, εάν οι εμβοές σας σάς προκαλούν άγχος, μπορεί να αποσυρθείτε από κοινωνικές εκδηλώσεις. Ή θα μπορούσαν να σας κρατούν ξύπνιο τη νύχτα, προκαλώντας σας κούραση ή κατάθλιψη. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ένα διαρκώς επιδεινούμενο φαύλο κύκλο.

Σπάστε τον κύκλο.

Ξεκινήστε με έναν έλεγχο της ακοής σας. Εάν έχετε επιπλέον απώλεια ακοής, η χρήση απλά του ακουστικού βαρηκοΐας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ενόχλησης από τις εμβοές, επειδή όταν είστε απασχολημένοι ακούγοντας τον κόσμο, η προσοχή σας αποσπάται από τις εμβοές.

Ένα θεραπευτικό σήμα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Εκτός από την ενίσχυση των ήχων γύρω μας, μερικά ακουστικά βαρηκοΐας διαθέτουν επίσης μια ενσωματωμένη λειτουργία ηχοκάλυψης εμβοών. Ποιο είναι το όφελος αυτού του συνδυασμού;

Σε πολύ ήσυχα περιβάλλοντα ακρόασης, τα συνηθισμένα ακουστικά βαρηκοΐας δεν βρίσκουν πολλούς θορύβους να ενισχύσουν για να βοηθήσουν στην απόσπαση της προσοχή σας από τις εμβοές. Στις καταστάσεις αυτές η λειτουργία ηχοκάλυψης εμβοών μπορεί να είναι χρήσιμη. Με την εκπομπή ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού σήματος, μπορεί να σας αποσπάσει από τις εμβοές. Τα ακουστικά βαρηκοΐας μας είναι εξοπλισμένα με διαφορετικούς τύπους θεραπευτικού σήματος: Τέσσερα εμπνευσμένα από τη φύση σήματα ωκεανών και πέντε τύποι προ-προγραμματισμένων σημάτων στατικού θορύβου μπορούν να προσφέρουν μια εξατομικευμένη λύση που σας αποσπά από τις εμβοές – για να μπορείτε να χαλαρώσετε και να συγκεντρωθείτε.

Δημιουργώντας εξατομίκευση, αποτρέποντας τις εμβοές.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας της Signia προσφέρουν πολλές επιλογές ρύθμισης για τη λειτουργία ηχοκάλυψης εμβοών, ώστε ο Επαγγελματίας Υγείας που εξειδικεύεται σε προβλήματα ακοής – ακοοπροθετιστής σας να μπορεί να προσαρμόσει το βέλτιστο για εσάς.
Δείτε κάποια παραδείγματα εδώ:

 • Ανεξάρτητη γεννήτρια σημάτων θορύβου
 • Δύο προγραμματιζόμενες λειτουργίες: Λειτουργία θεραπευτικών σημάτων μόνο ή μικτή λειτουργία.
 • Τέσσερα εμπνευσμένα από τη φύση θεραπευτικά σήματα κυμάτων του ωκεανού.
 • Πέντε προ-προγραμματισμένα θεραπευτικά σήματα στατικού θορύβου: Λευκός θόρυβος, ροζ θόρυβος, θόρυβος ομιλιών, καφέ θόρυβος, και θόρυβος υψηλής συχνότητας.
 • Θεραπευτικά σήματα στατικού θορύβου που εξατομικεύονται σε έως και 20 συχνότητες.

Συμφιλιωμένοι με τις εμβοές: Πρακτικές συμβουλές.

Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε τις εμβοές, είναι πολύ χρήσιμο να έχετε μια θετική στάση: Οι εμβοές είναι ένας από τους πολλούς ήχους που ακούτε – το μυστικό είναι να μάθετε να τις εντάσσετε στο ηχητικό τοπίο γύρω σας.

Χρήσιμες συμβουλές:

 • Μάθετε ξανά πώς να ακούτε. Όσο πιο ποικίλες οι ηχητικές εντυπώσεις που έχετε, τόσο λιγότερο εστιάζετε στις εμβοές. Ακούστε λοιπόν συνειδητά τον κόσμο γύρω σας.
 • Αναρρωτικός ύπνος. Εάν είστε ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιο εύκολο να κοιμηθείτε τη νύχτα. Πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν επίσης τον ύπνο σας – για αυτό δοκιμάστε να δείτε ποιες συνήθειες επηρεάζουν θετικά τη νυχτερινή σας ανάπαυση..
 • Να βρίσκεστε σε κίνηση. Ξοδεύοντας χρόνο με τους αγαπημένους σας και απολαμβάνοντας δραστηριότητες, βελτιώνετε τις προοπτικές σας και μειώνετε την επικράτηση των εμβοών στη ζωή σας.
 • Αποφύγετε τη σιωπή. Η μείωση του σιωπηρού χρόνου καθιστά πιο δύσκολο στις εμβοές να επικρατήσουν – οπότε χαλαρώστε με ευχάριστους ήχους όπως ακουστικά βιβλία ή χαλαρωτική μουσική.
 • Παραμείνετε σε καλή φυσική κατάσταση. Η καλή φυσική κατάσταση είναι σημαντική – ακόμα κι αν οι εμβοές σας φαίνεται να δυναμώνουν όταν αθλείστε, αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας.
 • Αποτελεσματική χαλάρωση. Οι εμβοές μπορεί να προκαλέσουν ένταση, οπότε είναι σημαντικό να μάθετε και να χρησιμοποιείτε τακτικά μεθόδους χαλάρωσης όπως το Feldenkrais, τη γιόγκα, το tai chi και το qi gong.

Μείνετε συντονισμένοι.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι σήμερα για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις εμβοές. Για περισσότερες πληροφορίες, μιλήστε σε έναν Επαγγελματία Υγείας που εξειδικεύεται σε προβλήματα ακοής – ακοοπροθετιστή, που βρίσκεται κοντά σας.